Hem > Etableringsreformen > Dialogen har börjat (hoppas jag)

Dialogen har börjat (hoppas jag)

2010/11/28

Tack för responsen efter repliken på DN-Debatt Etableringsreformen är ett riskprojekt Många har hört av sig med frågor för att få veta mer, eller för att uttrycka sin tacksamhet eller för att få replikera och ge en annan beskrivning av reformen. Precis den effekten var min förhoppning att repliken skulle få. En dialog om hellheten i stället för argument för och emot.

Anders Lindström

I bloggen http://jespersvensson.blogspot.com/2010/11/en-viktig-reform-etableras.html ges stöd åt reformen och integrationsministerns beskrivning av den. I en kommentar säger Jesper Svensson igår:

”Den artikel du länkar till avslutas med orden ”Vi har inte råd att misslyckas”. Men är det inte precis det vi har gjort, när snittiden till självförsörjning är sex-sju år?

Självklart ska man kunna diskutera hur reformen utformas. Det är också därför Erik Ullenhag är noga med att påpeka att han kommer att följa genomförandet noga och ha beredskap att rätta till eventuella brister.”

Svar på samma blogg idag:

Tack för att du tog upp tråden. Statistik kan användas för det syfte man vill föra fram. Argumentet 7 år till arbete pekar självklart på att något inte fungerat, men vad och när och av vilken anledning? I bloggen etableringsreformen finns försök att nyansera verkligheten bakom argumentet.

Kort är poängen följande. Eftersom kommuner lämnats själva med uppdraget tidigare, har kommunerna själva gjort egna reformer med arbetslinjen i fokus de senaste 5 åren (80% av de nyanlända flyktingarna erbjöds ingen åtgärd alls från AF – SKL:s rapport ”Matcha eller rusta” 2009*). Metoder och samverkan har utvecklats enormt. Resultaten av dessa reformer kommer inte fram i 7 års argumentet.

Det som sker nu är i stället att man slänger ut dessa erfarenheter och den kompetens som utvecklats med badvattnet. Pendeln slår helt åt andra hållet i onödan, när nya aktörer skall börja om från början. Reformen skulle säkert passat bättre för övriga 80% av invandrare än målgruppen ”flyktingar” som den vänder sig till. Under alla omständigheter hade mer av ”både-och” haft större förutsättningar att lyckas än ”antingen-eller”.

Reformen tar för lätt på den komplexitet som verkligheten innebär, när man kommer som nyanländ av flykting- eller skyddsbehov. Därför är det ett riskprojekt, som vi inte kan blunda för även om alla nu måste göra det bästa av situationen. Jag hoppas som du att man är beredd att rätta till bristerna och framför allt, att man inte väntar för länge. Därför har jag valt att börja dialogen redan nu.

CosmoKultur

* SKL Rapport 2009 Matcha eller rusta? eller Mynewsdesk Sammanfattning

Andra aktuella blogginlägg

http://carinaboberg.blogspot.com/2010/11/etableringsreformen.html

http://gabrielleliberal.blogspot.com/2010/11/erik-ullenhag-om-etableringsreformen.html

http://minsvenska.blogspot.com/2010/11/referat.html 

http://mtityreso.blogspot.com/2010/11/bra-debattinlagg-av-erik-ullenhag.html

http://qarlsson.se/wordpress/?p=977

http://gd.se/nyheter/gavle/1.2524598–snabbintegration-ett-riskprojekt

http://lotidningen.se/2010/11/23/flyktingar-ska-lotsas-till-jobb/

Fortsättning följer (hoppas jag). Var med du också.

Kategorier:Etableringsreformen
%d bloggare gillar detta: